Ptaki wędrowne – ciekawostki

Jednym z przedstawicieli mysikrólikowatych (wliczanych też kiedyś do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten żyje w niemalże całej Europie, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te niezwykle często docierają też aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej. Izolowane populacje tego gatunku ptaka zobaczyć można ponadto w północnej części Azji oraz Ameryce Północnej.

Tryb życia mysikrólika zwyczajnego jest różny, ponieważ częściowo traktuje się go jako osiadły, a częściowo za wędrowny i koczujący. Zima jest dla tego gatunku czasem, w którym wyrusza ona w stronę południowej Europy albo też północnej Afryki. W naszym kraju mysikrólik pospolity zamieszkuje świerkowe lasy górskie oraz znajdujące się na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską oraz Białowieską.

Emigracja ptaków

Jest to ptak niezwykle popularny na terenie Polski, a jego najmniejszą najniższą liczebność wyróżnia się tam, gdzie nie znajdują się wspomniane lasy świerkowe. Mysikrólik zwyczajny jest ptakiem o najmniejszych rozmiarach w całej Europie. Pomimo, że niejednokrotnie za takiego bierze się strzyżyka, to właśnie osiągając maksymalnie 9 centymetry długości mysikrólik, zdobył w tej kategorii niekwestionowane pierwsze miejsce na podium. Mysikrólik zwyczajny jest krępej, okrągłej budowy ciała. Posiada stosunkowo dużą głowę i krótki niezbyt długi ogon. Czytaj dalej Ptaki wędrowne – ciekawostki

Idealny klimat dla ptaków

Jastrząb gołębiarz, istniejący również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie ten ptak do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego występująca na północnej półkuli ziemskiej. Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej i północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można tylko i wyłącznie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej oraz Azji udają się w stronę rejonów, które cechują się nieco łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje bardzo nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego pretekstem do dalekich wojaży, w trakcie których poszukuje dostatecznie łagodnego klimatu.

Ptaki klimat

Powierzchnia ciała dorosłych ptaków jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest dodatkowo poprzecznymi, falistymi prążkami. Stanowi to bardzo charakterystyczną cechą morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej wyglądają natomiast młode osobniki, których powierzchnia ciała jest zdecydowanie bardziej brązowy, a faliste prążki zastąpione są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody. Czytaj dalej Idealny klimat dla ptaków

Które ptaki robią gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dość szeroki zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można w szczególności na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast niezwykle często znajdują się blisko obszarów zamieszkałych przez ludzi.

Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości wypadków na wysokich drzewach czy też najrozmaitszych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość wynosi najczęściej około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, czy też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości.

Gniazdo

Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zadziwiająca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się takim samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi oraz dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle łatwy w rozpoznaniu. Lęg bociana białego odbywa się raz do roku. Czytaj dalej Które ptaki robią gniazda?